Gemeente Leiden opent Stadskantoor in gebouw LEVEL

Foto: Buro JP

LEIDEN – Maandag opende de gemeente Leiden haar nieuwe Stadskantoor, in gebouw LEVEL, naast station Leiden Centraal. Hier worden alle publieke diensten (zoals burgerlijke stand, trouwen, paspoorten, rijbewijzen en vergunningen) aangeboden op één centraal punt in de stad.

Alles op één punt
In het Stadskantoor komen alle publieke diensten van de gemeente Leiden samen op één centrale en goed bereikbare plek in de stad. Maandag zijn de eerste klanten ontvangen in de moderne, gastvrije sfeer van het nieuwe Stadskantoor. Er zijn speciale plekken voor adviesgesprekken, er is een zelfservicegedeelte en er zijn gastvrouwen die klanten verder kunnen helpen. Het Stadskantoor heeft ook een trouwzaal. Het publieke gebied bevindt zich op de begane grond en een deel van de eerste verdieping. Verdieping 1 tot en met 4 worden gebruikt als kantoorruimte voor medewerkers. Hier zullen ook het college en de gemeenteraadsfracties kantoor houden, gedurende de verbouwing van het stadhuis.

Duurzaam en modern
De gemeente Leiden heeft bewust gekozen voor deze eigentijdse huisvesting. Het Stadskantoor is bovendien zo verbouwd en ingericht dat de samenwerking met en voor de stad wordt bevorderd. Daarnaast is het een duurzame keuze, omdat het een bestaand, deels leegstaand pand was. De verbouwing, uitgevoerd door Du Prie bouw & ontwikkeling, is zoveel mogelijk gedaan met verantwoorde en gerecyclede materialen. Ook is de ruimte flexibel en daarmee efficiënter te gebruiken. Dit is een speerpunt in het huisvestingsbeleid van de gemeente: de gemeente wil op termijn van drie naar twee kantoren (Stadskantoor en stadhuis).

Stadhuis verbouwd, Stadsbouwhuis herontwikkeld
De voorbereidingen voor de verbouwing en renovatie van het stadhuis zijn in volle gang. Sinds 4 januari 2020 is het stadhuis daarom gesloten voor het publiek. Naar verwachting zal de verbouwing 1,5 jaar in beslag nemen.

De gemeente Leiden heeft het Stadsbouwhuis inmiddels verlaten, omdat het niet past bij de ambities voor dienstverlening en werkomgeving. Het Stadsbouwhuis wordt herontwikkeld. De eerste maand na het vertrek van de gemeente blijft het Stadsbouwhuis nog in gebruik door het UWV.

Voor de gemeentelocaties Stationsplein (Stationsplein 107) en Stedelijk beheer (Admiraal Banckertweg 15) verandert er op dit moment niets.

Wethouder Marleen Damen: ‘Inwoners en ondernemers zijn andere eisen gaan stellen aan onze dienstverlening. Iedereen wil ‘op maat’ worden geholpen. Goed en snel. Zeker voor een gemeente is het belangrijk om daarop in te spelen. Daarom hebben we onze persoonlijke publieke dienstverlening op één plek samengebracht en vernieuwd. We willen klaar zijn voor de toekomst. Daarbij kijken wij ook of er dingen eenvoudiger en slimmer kunnen. Alles op 1 punt. Dat is ons motto. We hebben al 1 punt online: onze website. Die is er voor eenvoudige vragen die digitaal kunnen worden afgehandeld. Daar komt ook 1 punt bij voor persoonlijk advies, hulp bij ingewikkeldere vragen en voor klanten die digitaal minder ervaren zijn: ons gloednieuwe, goed bereikbare Stadskantoor.’

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Leiden Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here