Patiënt in LUMC opgenomen met dodelijk virus

Foto: Wikimedia, Henk Monster

LEIDEN – Dinsdagnacht is een patiënt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnengebracht met verdenking op het Lassavirus. Vanmorgen bleek uit bloedtests dat de patiënt daadwerkelijk besmet is. De patiënt wordt verpleegd in strikte isolatie.

De patiënt, een Nederlandse tropenarts, is in Sierra Leone besmet geraakt. De arts is ziek geworden tijdens het werk en naar Nederland gerepatrieerd met een speciale vlucht. De patiënt is in isolatie vervoerd en ligt op een isolatiekamer waar de patiënt in strikte isolatie wordt verpleegd. Op dit moment onderzoeken de GGD en het RIVM met wie de patiënt contact heeft gehad om eventuele verspreiding in Nederland te voorkomen.

De verpleging van de patiënt vindt continu plaats in strikte isolatie. Het LUMC hanteert bij de opname van patiënten met (verdenking op) een Virale hemorragische koorts zoals het Lassavirus, maar ook ebola, het protocol voor ernstige infectieziekten en de maatregelen die daarbij horen. Voor patiënten, bezoekers en medewerkers is er geen risico op besmetting.

Als patiënt of als u op bezoek komt in het LUMC loopt u geen gevaar. U loopt geen risico op besmetting. U hoeft geen aparte maatregelen te treffen. U kunt gewoon op bezoek blijven komen.

De afdeling waar de patiënt is opgenomen, is voorbereid op de opvang van patiënten met ernstige infectieziekten. Tijdens de verpleging van een (verdachte) Lassa-patiënt in het LUMC worden alle voorzorgsmaatregelen getroffen om verspreiding te voorkomen. Naast isolatiekamers voor patiënten zijn alle beschermingsmiddelen voor onze medewerkers in ruime mate aanwezig.

Goed voorbereid

Het LUMC heeft isolatiekamers waar patiënten in volledige isolatie worden verpleegd. Om goed voorbereid te zijn en blijven wordt regelmatig geoefend op de komst van dergelijke patiënten.

Voor vragen rondom de infectieziekte Lassa kunt u terecht bij de GGD Hollands-Midden via telefoonnummer 088 – 308 3000, of bij het RIVM.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Leiden Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here