Nieuwe gevaarlijke babbeltruc: de bloedprik babbeltruc

REGIO – De ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor en vooral ouderen zijn daar vaak het slachtoffer van. Nu is er een nieuwe babbeltruc: de bloedprik babbeltruc.

Hoe werkt die ‘bloedprik babbeltruc’?
Criminelen doen zich voor als verpleegkundigen die bloed komen prikken. Na het bloedprikken wordt u verteld dat u een medicijn nodig heeft in de vorm van een pilletje. Daarna geven zij u een pilletje en laten u dat betalen met behulp van een mobiel pinapparaat. Vervolgens stelen ze ongemerkt uw bankpas waarmee later uw rekening wordt leeggehaald.

Naast dat het erg vervelend is dat mensen uw huis binnendringen en aan uw waardevolle spullen zitten, is het ook een risico voor uw gezondheid. De daders nemen bloed af bij het slachtoffer zonder dat zij hier bevoegd voor zijn en geven medicatie zonder te weten wat zijn/of haar medische achtergrond is. Ook worden er naalden die mogelijk ook bij andere slachtoffers zijn gebruikt.

De politie vermoedt dat dit het werk is van een criminele groep met een ‘landelijk karakter’. Inmiddels zijn er signalen gekomen vanuit onder andere Utrecht, Delft, Eindhoven en Amsterdam. Daarom is het niet uit te sluiten dat deze babbeltruc ook hier in de regio zal worden toegepast.

Momenteel zijn er geen signalen dat babbeltrucs zoals deze in de regio hebben plaatsgevonden, maar voorkomen is beter dan genezen. Waarschuw uw familie, vrienden en buren over deze nieuwe gevaarlijk babbeltruc.

Wat kunt u doen?
Naast het waarschuwen van andere personen zijn er nog een aantal maatregelen die u kunt nemen in gevallen zoals deze:

  • Niet zomaar de deur openen: kijk voordat u opendoet eerst uit het raam om te kijken wie er voor de deur staat. Vertrouwt u het niet of verwacht u niemand? Laat de deur dan dicht
  • Legitimatie: vraag altijd de legitimatie van personen. Mensen die voor een dergelijke organisatie werken hebben een pasje waarmee zij zich kunnen identificeren
  • Organisatie: als u het niet vertrouwt kunt u de organisatie bellen en navragen of die persoon daadwerkelijk bij hun werkzaam is.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Leiden Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here