Dit jaar minder vuurwerk in Oegstgeest?

OEGSTGEEST – Afgelopen jaarwisseling heeft de gemeente een experiment uitgevoerd met ‘Vrijwillig Vuurwerkvrije Buurten’. Straten waar buren het eens waren dat ze met elkaar hun straat, buurt, plein of woonerf vuurwerkvrij wilden maken, konden posters en flyers bij de gemeente afhalen om hun afspraken kracht bij te zetten.

In 2018 waren er uiteindelijk twee straten die meededen. In het nieuwe jaar heeft de gemeente het experiment geëvalueerd. Er waren enkele aanbevelingen voor een eventueel vervolg in 2019:

  • Nog meer aandacht vragen voor het belang voor voldoende draagvlak. Over het afsteken van vuurwerk lopen de meningen uiteen. Bij twijfel: niet doen!
  • Meer voorbereidingstijd om draagvlak te creëren
  • Rol van de gemeente moet duidelijker. Er wordt immers niet gehandhaafd. Het is echt iets tussen bewoners onderling.

Meer dialoog tussen buurtbewoners
Een positief neveneffect van het experiment is dat buurtbewoners met elkaar het gesprek zijn aangegaan over vuurwerkoverlast, zowel via de sociale media kanalen als in de straten zelf. Ook zonder het gebruik van posters en flyers is er door dialoog meer rekening met elkaar gehouden. Daarom is besloten om het experiment komende jaarwisseling te herhalen met een aantal kleine aanpassingen.

Aanpassingen voor komende jaarwisseling
De gemeente wil niet overal vuurwerkvrije buurten organiseren, de gemeente biedt slechts hulp aan. Het staat iedereen vrij om met elkaar afspraken te maken, maar dat niemand zich verplicht hoeft te voelen. De posters en flyers worden aangepast qua uiterlijk en tekst.

Twee weken voor de jaarwisseling neemt de gemeente persoonlijk contact op met de initiatiefnemers. Op die manier kunnen zij navraag doen naar het draagvlak binnen de straat/buurt en op basis daarvan een advies uitbrengen om de vuurwerkvrije buurt door te zetten of niet.

Tot slot wil de gemeente dit jaar adviseren om nieuwe posters en de flyers eerder op te hangen om meer bekendheid in de omgeving te creëren. Vanaf half november is er meer praktische informatie beschikbaar over mogelijkheden om met elkaar te komen tot minder vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Leiden Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here