Strenge regels tegen verkamering aangenomen

LEIDEN – Dinsdagavond nam de gemeenteraad een belangrijk besluit tegen verkamering. Een besluit dat kamerhuurders de zekerheid biedt van veilige en fatsoenlijke woonruimte.

Het PvdA noemt het: ‘Een besluit dat ervoor zorgt dat het ook voor gezinnen prettig wonen blijft en dat starters een grotere kans hebben op een woning. En een besluit dat voorkomt dat de Leidse huizenmarkt nog langer ten prooi valt aan beleggers die enkel uit zijn op snel geld. Zo voorkomen we dat Leiden een stad voor de rijken wordt.’

Meer dan zeven jaar geleden, in de zomer van 2012, startte de PvdA Leiden een meldpunt om de overlast rondom verkamering in kaart te brengen. De berichten uit de stad over geluidsoverlast, brandgevaarlijke huizen en wildgeparkeerde fietsen stroomden binnen. En de afgelopen jaren werd dat steeds meer.

Daarom heeft de PvdA de afgelopen jaren gepleit voor nieuwe regels tegen verkamering. Tijdens de verkiezingscampagne van 2018 was het dus ook niet verrassend dat verkamering één van de grote thema’s was.

Wat is er nieuw?
Er gaan een aantal illegaal verkamerde woningen teruggebracht worden in de oorspronkelijke staat, maar de huidige huurders hebben gewoon rechten waar de verhuurder aan gehouden kan worden. Bovendien gaat de handhaving van deze nieuwe regels nog wel enkele jaren duren, dus in veel gevallen zijn de huidige huurders al afgestudeerd en uit hun kamer. Ook komt er een informatiepunt voor huurders om te kijken of een huis legaal verkamerd is en een huurteam om de huurders te beschermen.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Leiden Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here