Leiden vervangt fiets- en autobewegwijzering

Screenshot Google Streetview

LEIDEN – Leiden wil een gastvrije stad zijn. Om bezoekers de weg te wijzen, staan verspreid door de stad bewegwijzeringsborden. De bewegwijzering voor de auto en de fiets is toe aan vervanging: wegwijzers zijn beschadigd of ontbreken en routes zijn niet altijd logisch. De vervanging gebeurt grotendeels ’s nachts om autoverkeer zo min mogelijk te hinderen.

Logisch en herkenbaar
Bewegwijzeringsborden zijn met name bedoeld voor weggebruikers die niet bekend zijn in Leiden. Voor hen moet de route naar en uit de stad zo logisch en efficiënt mogelijk zijn. Én herkenbaar. Daarom werken we in heel Nederland met dezelfde vormgeving: blauwe borden met witte letters voor autoverkeer, en witte borden met rode letters voor fietsers.

Veranderingen in de bewegwijzering
Nieuw is de dynamische parkeerinformatie die aangeeft of er plek (VRIJ/VOL) is in parkeergarages Lammermarkt en Garenmarkt. Bovendien wordt een aantal wegwijzers gecombineerd met verkeerslichten of openbare verlichting, en overbodige borden worden verwijderd. Dit zorgt voor een rustiger straatbeeld, leidt tot minder onderhoudskosten en is bovendien duurzaam.

Nachtverkeer
De vervanging van de autowegwijzers gebeurt veelal ‘s nachts. Autoverkeer wordt omgeleid met borden of een verkeersregelaar. Met de hulpdiensten worden aparte afspraken gemaakt want ambulance, brandweer en politie moeten in noodsituaties snel ter plaatse kunnen zijn. Bij verwachte geluidsoverlast ’s nachts krijgen omwonenden een aankondiging van de werkzaamheden. De vervanging van de fietspalen kan prima overdag plaatsvinden. Als het nodig is, wordt fietsverkeer omgeleid met borden of verkeersregelaars.

Voorjaar 2020 gereed
In totaal worden ruim 300 wegwijzers verwijderd en geplaatst. Afgelopen augustus is gestart met de vervanging. Naar verwachting is de nieuwe bewegwijzering in het voorjaar van 2020 gereed.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Leiden Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here