Burgemeester onder vuur na ‘basisregels’ om verkrachting te voorkomen

Screenshot Google Streetview

LEIDEN – Bekende Nederlanders, tweede kamer leden, journalisten en vele anderen zijn het niet eens met uitspraken van burgemeester Henri Lenferink. Vrouwen worden al een tijdje geteisterd door aanrandingen in de Leidse binnenstad.

Bij het AD is te lezen dat de Leidse burgemeester het heeft over een aantal ‘basisregels’ om te voorkomen dat je wordt aangerand of verkracht. Veel mensen zijn het niet eens met zijn uitspraken en vinden het victim blaming.

Advies
De burgemeester adviseert vrouwen een aantal basisregels in acht te nemen. ‘Laat je altijd thuisbrengen. Voor de mannen: een galante man brengt een vrouw naar huis, dat gold ook vroeger al. Drink verder niet te veel, want dan ben je extra kwetsbaar.’, zo is te lezen in een artikel van het AD.

Ook houdt de burgemeester vol dat Leiden een veilige stad is. ‘Dat er een hausse aan zedenmisdrijven zou zijn, is pertinent onjuist. Ook in een veilige stad kan dit echter gebeuren.’

Negatieve reacties
Na de uitspraken van Lenferink barst het los op het internet. Mensen vinden het belachelijk dat de burgemeester dit soort dingen durft te zeggen. Op sommigen komt het over alsof hij zegt dat vrouwen zelf maar moeten zorgen dat ze niet verkracht worden.

Dilan Yesilgoz, die Tweede Kamerlid is voor de VVD en woordvoerder is van Justitie & Veiligheid, vindt dat de burgemeester een basisregel nodig heeft.

Ook ‘BOOS’ en ‘Over Mijn Lijk’ presentator Tim Hofman vindt het een rare uitspraak van de burgemeester. Op Twitter laat hij duidelijk horen wat hij er van vindt.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Leiden Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here